Rebutgem l'aval del Tribunal Europeu de Drets Humans a les devolucions sumàries a l’Estat Espanyol

Rebuig a l'aval del TEDH a les devolucions sumàries
14/02/2020

Bayt al-Thaqafa, com a entitat membre de Red Acoge, ens sumem al comunitat emès per aquesta federació amb motiu de l’anul·lació de la Gran Sala del Tribunal Europeu de Drets Humans de la condemna de 2017 a l’Estat espanyol per les pràctiques de devolucions sumàries a Frontera Sud.

En el comunicat denunciem que la culpabilització de les persones que van intentar creuar la frontera per no utilitzar els procediments oficials d'entrada, com s'argumenta en la decisió, evidencia un desconeixement inacceptable dels drets més bàsics que assisteixen a les persones que fugen dels seus països, per part d'un tribunal que hauria de protegir-los.

Les escasses vies legals existents, i les dificultats d'accés a elles per part de les persones que intenten creuar les fronteres, fan que milers de persones posin en risc la seva vida tots els dies obligant-les a migrar a través de vies irregulars. Aquest és només un dels elements que conformen una política migratòria caracteritzada pel tancament de fronteres i el bloqueig a la lliure circulació de persones.

Segons el Dret Internacional dels Drets Humans, cap persona pot ser retornada a un tercer país sense el seu consentiment lliure i informat i en absència de tota intervenció administrativa o judicial prèvia, independentment del seu estatus migratori o de la via d'entrada al país.

Les devolucions sumàries infringeixen un tracte degradant i inhumà a les persones que creuen una frontera. A aquestes persones els assisteixen diferents drets per a donar-los protecció, com el dret a sol·licitar asil, a atenció lletrada, interpretació, atenció mèdica, accés a la tutela judicial efectiva, a recórrer davant els tribunals de la pròpia expulsió i el dret a la vida .

Independentment d'aquesta resolució, la pràctica de devolucions sumàries continua donant-se a les fronteres. Nombrosos organismes de Nacions Unides han denunciat aquesta pràctica realitzada per l’Estat espanyol, i han reiterat la necessitat de modificar la legislació espanyola i posar fi a l'execució de devolucions sumàries que vulneren els drets de les persones migrants.

Per aquest motiu reiterem al govern espanyol la seva obligació de complir amb el principi de no devolució, independentment de la via d'entrada i denunciem els obstacles als quals s'enfronten les persones migrades. L'Estat espanyol té l'obligació de garantir els drets humans de totes les persones durant l'atenció, identificació i acollida a les seves fronteres i aquestes no poden ser retornades ja que, de fer-ho posarien novament en risc la seva vida.

Les polítiques amb l'objectiu de frenar i limitar la migració només serveixen per incrementar els riscos als quals s'exposen les persones i crear zones d'il·legalitat i d’impunitat a les fronteres. Unes fronteres que no poden convertir-se en zones d'exclusió o excepció de les obligacions dels drets humans. L'Estat espanyol té dret a exercir la seva jurisdicció en les seves fronteres internacionals, però ho ha de fer d'acord amb el a les seves obligacions.

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa