El Bayt participa a una trobada de joves activistes d'origen immigrant

04/10/2017

El cap de setmana del 23 i 24 de setembre es va realitzar la primera trobada de joves activistes d’origen immigrant a París organitzada per PICUM (Plataform for Internacional Cooperation on Undocumented Migrants). En aquesta trobada es van reunir diferents entitats que es dediquen, entre altres qüestions, a rebre, acollir i donar suport tan legal com social a les persones indocumentades que arriben als nostres països. 

La trobada va ser un temps per a compartir idees, opinions i experiències, ja que la majoria dels joves van passar per un procés migratori complicat. De fet, molts no van poder assistir a la trobada perquè tenien problemes per poder sortir del país però se’ls va fer partícips mitjançant trucades i vídeos que van commocionar a tot el grup. Durant les sessions es va parlar de diferents temes, es van comparar els processos migratoris dels països que participaven en la trobada i les seves respectives lleis. Les informacions que es donaven van fer reflexionar a tot el grup i es va arribar a la conclusió de que no era suficient el treball que cadascú estava realitzant en la seva entitat i en el seu país, el treball havia de ser conjunt, internacional i que garantís uns resultats molt més satisfactoris. 

Joves de països diversos, però històries semblants 

Encara que els joves procedien de països diferents, tots sentien que la societat els estava donant la responsabilitat de mostrar la millor cara de la immigració, una responsabilitat imposada que ells no tenen perquè acceptar. Notaven que havien de ser perfectes per poder eliminar tots els prejudicis que es tenen sobre ells quan això no és més que culpa de la mateixa societat que no vol veure que formen part del tot, que també formen aquella societat i que si fracassen ells, fracassa la societat sencera, no la població immigrant d’un col·lectiu concret.  

Després de tot un cap de setmana intens, els joves van arribar a la conclusió de que, tot i que és cert que els processos migratoris i la legislació varia en funció del país, el que tenen en comú tots els processos és que són durs, difícils i complicats. Per aquesta raó es va decidir redactar un manifest internacional aplicable a qualsevol país que es centrés en tres temes principals: com ens representen els mitjans de comunicació, el dret a la lliure circulació i, per últim, la vulneració i discriminació que segueix patint la dona en les nostres societats. 

En quant al primer tema, es va decidir donar unes directrius o guies als mitjans de comunicació per a poder ser un instrument d’utilitat i d’informació i no de creació de prejudicis i estereotips que estigmatitzen a col·lectius concrets en funció de l’opinió que es vol fomentar respecte d’ells. 

En segon lloc, després de que varis joves compartissin la seva experiència personal sobre el procés de migració, totes molt dures i que sens dubte ens van deixar amb un sentiment de culpa a aquells que no havíem ni haurem de passar per un procés semblant pel simple fet d’haver nascut en un país del anomenat "primer món”, es va decidir redactar un document, amb base legal i jurídica, on s’estableixein unes normes internacionals aplicables a qualsevol país en matèria migratòria. La idea és crear un manifest que garanteixi la lliure circulació de les persones i que no s’apliquin normes discriminatòries en funció del país d’origen o de la capacitat econòmica. 

Per últim, el tercer tema del que es parlarà en el manifest és la situació de la dona en les nostres societats. Les dones immigrants es troben en una situació de doble discriminació, per una banda, pel fet de ser dones i, per l’altra, per ser immigrants. Els joves volen plasmar aquesta realitat.

Minuts abans de tancar les sessions de debat i donar per finalitzada la trobada, un jove va expressar que tot es resumia en: “We are here because you are there” i, d’aquesta frase, va sorgir una segona proposta: començar a mostrar i ensenyar als països europeus, mitjançant un vídeo amb diferents moments històrics,  quin és l’origen de la immigració. Els joves van arribar a la conclusió de que aquesta no és més que una conseqüència de les males actuacions que alguns països van fer, i continuen fent, en països d’Àfrica o Orient.

En definitiva, la trobada de PICUM va ser un moment per posar en comú totes les idees dels joves i veure com es poden dur a terme i fer-ne un ús més pràctic. Saben que el món no canviarà d’un dia per l’altre, però tothom està convençut de que el que si és possible és canviar-li la vida a algú i, moltes vegades, aquests canvis són els que fan d’aquest món, un món millor.

Autoria: Sara Bajiji (membre del Bayt i participant a la trobada) 

 

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa