Dia Mundial de les persones sense llar: la meitat són d’origen estranger

21/11/2017

“Hi ha línies que són molt fàcils de creuar. La línia que separa casa teva del carrer pot ser tant fina com un full de paper. Qualsevol de nosaltres pot acabar en una situació de sensellarisme”. Aquesta és una de les reflexions del protagonista del vídeo de Sant Joan de Déu, que s'ha difós per sensibilitzar sobre aquesta situació que afecta almenys a 25.000 persones a tot Espanya i a més de 1.000 a Barcelona.

L’ordre Hospitalària de Sant Joan de Déu, que forma part del patronat de Bayt al-Thaqafa, ha atès durant el 2016 a 7.726 persones sense llar als centres que formen part de la Província de Aragó-Sant Rafael.

Des de Bayt al-Thaqafa també atenem moltes persones que viuen al carrer, la gran majoria joves immigrants, que han arribat a Barcelona essent menors d’edat no acompanyats i un cop complerts els 18 anys han quedat fora del sistema de protecció de la infància, o bé, joves majors d’edat que no poden accedir a l’habitatge. Justament, els pisos d’habitatge temporal que té la fundació tenen per objectiu donar una resposta immediata a aquesta necessitat i, en paral·lel, oferir el suport i acompanyament necessari per tal que les persones puguin apoderar-se i tirar endavant un projecte vital propi, també amb accés a una habitatge digne.

De fet, la meitat de les persones sense llar que viuen a Barcelona són d’origen estranger, segons les dades de l’informe de l’Ajuntament “La situación del sensellarisme a Barcelona. Evolució i polítiques d’intervenció 2015”. Així, el 47’47% és d’origen estranger no comunitària, el 41’63% té nacionalitat espanyola i el 10’90% és d’origen estranger comunitari.

Amb un 22’3% de persones en risc d’exclusió social a Espanya i gairebé un 6% en situació de pobresa severa, des de Sant Joan de Déu considerem que cal afrontar la situació i actuar en tres fronts bàsics:

  • Polítiques socials per un estat del benestar que garanteixi els drets bàsics
  • Activació dels drets i desactivació de la desigualtat social: la societat en el seu conjunt s’ha de mobilitzar per exigir als governs la construcció d’una societat sense desigualtats socials desestabilitzadores i en la que totes les persones tinguin possibilitat real d’accés als drets
  • Reformes estructural que comportin el dret a l’habitatge digne, fomentant mesures de lloguer social.

 

RIESGO DE EXCLUSION from ohsjd Provincia Aragón on Vimeo.

 

 

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa