Presentem una guia pràctica per millorar la gestió de la diversitat cultural en les empreses

21/12/2020

En el marc de les II Jornadas por la Diversidad en la empresa organitzades per Red Acoge durant el mes de desembre, el passat dia 15 vam presentar a Barcelona la “Guía para la contratación de personas migrantes en tu empresa”. El document es dirigeix ​​directament a les empreses, i té l'objectiu de ser un eina pràctica i de fàcil implementació interna per combatre les barreres, normalment inconscients, que dificulten la contractació de persones migrades.

Les jornades han tingut un format virtual i s'han celebrat a Barcelona, ​​Burgos, Còrdova, Elx, Madrid, Salamanca i Valladolid. L'entitat federada a Red Acoge a cada ciutat s'ha encarregat d'organitzar la sessió.

Bayt al-Thaqafa vam dur a terme la jornada a Barcelona. Vam comptar amb la participació de més de 20 representants d'empreses de diversos sectors i entitats socials. Després de la presentació de la guia, Beatriz Balsera, responsable de Gestió de Talent i Selecció de Optima Grup, empresa de facility managment, va compartir la seva experiència en aquest àmbit i vam reflexionar sobre cultura i equitat en les organitzacions i els factors motivacionals en equips de treball diversos .

Amb aquests trobades enriquidores pretenem generar espais que permetin a les empreses i institucions inclusives compartir idees, experiències i iniciatives en relació a la gestió de la diversitat i crear sinèrgies per treballar la diversitat cultural com un valor afegit dins l'estratègia empresarial.

Per a l'elaboració d'aquesta guia, que forma part del projecte Abriendo Fronteras, hem volgut comptar amb els actors implicats: les empreses i les persones migrades (treballadores i en atur). El document és fruit de les dades aportades i analitzades després d'un procés participatiu amb diferents grups d'empreses i persones migrants. En els espais de discussió que hem organitzat a Bayt al-Thaqafa hi han participat persones que actualment estan vinculades a la nostra entitat o que ja han finalitzat el seu itinerari d'inserció laboral. Hem comptat amb diversitat de perfils, tant a nivell personal com professional, i de gènere. D'aquestes sessions vam poder extreure conclusions i propostes de gran interès que han quedat recollides a la Guia.

Per desenvolupar el document es va crear també un consell assessor format per un grup de persones expertes multidisciplinaris pertanyents a empreses de prestigi que implementen i gestionen la diversitat cultural en la seva organització, acadèmiques expertes en mercat laboral i immigració i una persona experta en dona migrant i integració laboral.

La diversitat cultural dins d'una empresa enriqueix els equips de treball, aporta avantatges competencials, entusiasme i pertinença a l'organització. La contractació de persones d'origen migrant suposa un abans i un després per a les persones migrants però també per als equips de treball als que s'incorporen. Des Red Acoge i Bayt al-Thaqafa treballem per sensibilitzar, informar i establir col·laboracions amb el sector empresarial i encadenar, conjuntament, experiències d'èxit.

La Guia es pot consultar en aquest enllaç.

Els projectes presentats en les Jornades estan finançats pel Fons Social Europeu i el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa