Comunicat davant la situació a Ceuta: exigim un enfocament de drets

19/05/2021

L'arribada de més de 6.000 persones a la costa de Ceuta torna a constatar que les polítiques d'externalització de fronteres en tercers països, no només no ofereixen solucions duradores i permanents en matèria de mobilitat humana, sinó que afavoreixen la instrumentalització de les persones en processos migratoris per exercir pressió política. En aquest sentit, les organitzacions membres de MIGREUROP signants d'aquest comunicat (CEAR, ELIN, FEDERACIÓ SOS RACISME, Red Acoge -de la qual Bayt al-Thaqafa formem part-, Iridia, APDH-A i Andalucía Acoge) exigim "un canvi radical en la política migratòria espanyola i europea facilitant vies regulars i segures amb un enfocament de drets".

Segons el ministre de l'Interior de l'Estat espanyol ja s'ha tornat a més de 2.700 persones en el marc de l'Acord entre Espanya i el Marroc que facilita les devolucions exprés contràries a el Dret Internacional dels Drets Humans. Recordem que "les expulsions col·lectives o en calent no estan permeses per llei i que s'ha individualitzar qualsevol tipus de mesura", com van establir les sentències de Tribunal Europeu de Drets Humans el 13 de febrer de 2020 i el Tribunal Constitucional el 19 de novembre de 2020.

Entre les persones que estan arribant a Ceuta, s'estima que més de 1.500 són nenes, nens i joves. Insistim que els drets fonamentals no han de vulnerar sota cap circumstància, especialment pel que fa a la protecció de la infància i l'interès superior de l'menor, i s'han de complir els protocols establerts, tant en la normativa interna com en els acords internacionals subscrits per Espanya , que posen la condició de la infància al centre, per davant de la condició migratòria.

Davant la manifestació de "màxima fermesa" realitzada pel president del govern espanyol Pedro Sánchez i, davant el desplegament de l'exèrcit a la zona de la tanca de Ceuta i Melilla, així com a la utilització de material antiavalots, mostrem la nostra preocupació davant l'aposta per mesures de dissuasió i bloqueig en les fronteres que provoquen la criminalització de les migracions i deriven en confrontació social.

Aquesta bel·ligerància s'identifica també en el discurs polític, pel que fem una crida a totes les forces polítiques perquè en el seu discurs prevalgui el respecte i la humanitat intrínseca en les migracions, rebutjant discursos alarmistes, criminalitzadors i bel·ligerants que sembren la base de l'discurs d'odi.

Finalment, volem traslladar la nostra solidaritat a el poble de Ceuta que, davant la falta de resposta adequada per part dels diferents governs espanyols, viu una sensació d'inseguretat i desconcert, que és aprofitada pels que alimenten els discursos d'odi per promoure la divisió social i criminalitzar a les persones migrants.

Les organitzacions signants demanem:

- Que es respecti, protegeixi i garanteixi els drets humans i la dignitat de les persones facilitant vies regulars i segures que no posin en risc la vida de les persones que exerceixen el seu dret a la lliure circulació.

- Que es garanteixi la seguretat de les persones vulnerables, com la infància en moviment o possibles víctimes de xarxes de tràfic i / o tracta.

- Que es presti una informació veraç des d'un enfocament de drets, sense exercir com a altaveu dels discursos d'odi, de la criminalització i de la generació d'estereotips i prejudicis.

Realitzem una crida a la responsabilitat de totes les forces polítiques perquè s'apliqui una política migratòria coherent, que prioritzi el respecte dels drets humans, la solidaritat i la dignitat de les persones.

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa