Garantir el dret d’asil

30/09/2021

Aquestes últimes setmanes, arrel de l’arribada a Bayt al-Thaqafa de 13 persones procedents d’Afganistan, diversos mitjans de comunicació ens han preguntat per les dificultats i reptes que es troben en les societats d’acollida les persones que han de fugir dels seus països.

En el cas de les persones afganeses, s’hi afegeixen les conseqüències d’una sortida tan sobtada. Cal tenir en compte que el projecte migratori d’una persona s’inicia en el moment en què pren la decisió de marxar del seu país i comença a planificar el seu viatge. Tota aquesta fase contribueix a una preparació emocional de cara a l’acceptació de la nova vida que vindrà. Les persones que han hagut d’abandonar el país d’un dia per l’altre no han pogut fer aquest procés. A més, no tenir temps per planificar la sortida ha comportat que no hagin pogut recopilar tota la seva documentació. Algunes persones van haver de destruir-la per evitar que fos detectada pels talibans.

Volem destacar que, malgrat la situació tan complexa, les persones que estem acompanyant ja han anat superant aquell estat de xoc inicial i estan fent tot allò necessari per refer la seva vida. Han iniciat els tràmits burocràtics corresponents, estan aprenent la llengua de la societat d’acollida, les nenes i nens ja han començat el curs escolar, etc. Una cosa que haurà d'esperar i que és un dels seus principals objectius és aconseguir una feina. No serà fins passats sis mesos des que hagin formalitzat la seva sol·licitud d'asil que rebran l'autorització per treballar. Això genera frustració ja que no permet tenir una estabilitat ni ajudar a les famílies. Tampoc l'homologació dels títols obtinguts al país d'origen és un procés àgil i senzill, el que disminueix les seves oportunitats laborals.

Per afrontar aquest difícil procés, a més de garantir que les seves necessitats bàsiques estiguin cobertes, oferim una acollida integral que contempla acompanyament jurídic, suport social, comunitari i psicològic, d'inserció laboral i d'aprenentatge de l'idioma.

Vies segures

Així com aquell estat de xoc inicial en què van arribar les persones procedents de l'Afganistan va quedant enrere, no ho han fet la por i l'angoixa pel que pugui passar a les seves famílies que no han pogut sortir de país. Milers de persones segueixen intentant fugir, de manera que reclamem que s'estableixin corredors humanitaris per facilitar l'arribada de les persones que aconsegueixin sortir de país.

En aquest sentit, som moltes les entitats que portem temps reclamant que s'habilitin vies legals i segures perquè les persones no hagin de posar en risc les seves vides. Segons dades de el projecte Missing Migrants de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), més de 1.000 persones han mort mentre intentaven arribar a Europa per via marítima durant els primers sis mesos de 2021, el doble que tot el 2020. Aquesta xifra podria ser encara més gran, ja que no comptabilitza les persones desaparegudes, la mort de les quals no s'ha pogut verificar. És urgent i essencial garantir aquestes vies segures per protegir la vida i el dret d'asil de totes les persones.

Compromís amb l'acollida

A Bayt al-Thaqafa reivindiquem que el compromís amb les persones es mantingui mentre duri la seva situació de vulnerabilitat. Les persones sol·licitants de protecció internacional que reben una resolució negativa han d'abandonar el programa en un termini de 15 dies. Sovint són persones que encara no han aconseguit l'autonomia necessària, de manera que seguim acompanyant-los, encara que estiguin ja fora de el programa estatal d'acollida. Cal un canvi d'enfocament orientat cap a una acollida real.

També és essencial el compromís ciutadà. Després de l'arribada a Bayt de les persones procedents de l'Afganistan, vam rebre missatges de suport i van ser diverses les persones que es van oferir per col·laborar en el que fos necessari. No obstant això, també hem estat testimoni d'altres actituds i discursos menys acollidors, ja que encara persisteixen molts prejudicis entorn de la migració. Des Bayt seguirem treballant per combatre el racisme que encara està present en la nostra societat i en les institucions.

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa