Condemna a la massacre de Melilla i rebuig a les polítiques migratòries que vulneren el dret a la vida

28/06/2022

El dispositiu de control fronterer implementat el 24 de juny de 2022 per forces i cossos de seguretat marroquins i espanyols a la tanca de Melilla va provocar la mort de 37 persones i més de 50 van resultar ferides, principalment d'origen sudanès i txadià, quan intentaven saltar la tanca, segons algunes fonts d'informació, en col·laboració amb dades d'ONGs al terreny.

Aquesta massacre es produeix en un context global d'una cada vegada més gran externalització dels mecanismes de gestió i control migratori, que han permès als països europeus delegar la securitització i el control de la mobilitat a tercers països. Aquests països, alhora, utilitzen la vida de les persones migrants que intenten arribar a Europa com a moneda de canvi davant pressions geopolítiques i econòmiques.

En aquest sentit, els fets ocorreguts a la tanca de Melilla s'han produït en el marc del canvi de la postura del govern espanyol respecte el poble sahrauí, que ha reconegut fa uns mesos l'autonomia marroquina i el pla del Rabat per al Sàhara, i a reactivat a canvi el paper estratègic i central del país veí en el control fronterer.

Des de la Fundació Bayt al-Thaqafa condemnem i denunciem la violència amb què es va reprimir les persones migrants en territori marroquí. Alhora, denunciem el tracte vexatori que es va donar als qui van arribar a territori espanyol, sense garantir la defensa dels seus drets humans per part de l'Estat espanyol. Per això, ens sembla preocupant que des d'un estat democràtic es vulnerin garanties mínimes en els procediments migratoris així com el principi de Non-refoulement, que prohibeix fer devolucions en calent, a més de no oferir atenció mèdica a les persones ferides, com han denunciat algunes organitzacions.

Per tot això, condemnem la brutalitat executada a les fronteres espanyoles, però també les polítiques de control migratori que blinden l'Europa Fortalesa, aquelles adreçades específicament a persones que migren des del Sud Global. Reclamem que s'obrin vies segures per a que les persones puguin migrar amb dignitat, en comptes d'abocar-les a situacions que les posen en perill constant.

Com entitat, ens sumem al rebuig ja expressat per grups, organitzacions i col·lectius antiracistes al discurs oficial que criminalitza les persones que exerceixen el seu dret de migrar. A més, considerem inacceptable i reprovem el missatge del president del govern i altres membres del govern espanyol, que legitimen la crueltat i la deshumanització dirigida a persones per ser negres y migrades. #LesVidesNegresImporten #LesVidesMigrantsImporten

D'altra banda, considerem que la difusió constant d'algunes imatges i vídeos poden contribuir a la revictimització de les persones que han patit aquestes agressions, de les seves famílies i de les persones afrodescendents. Per això, creiem que com a societat cal ser especialment curoses amb l'ús que en fem a les xarxes socials. A més, l'exposició d'aquestes fotografies, utilitzades per alguns mitjans de forma descontextualitzada (inclús manipulades en determinades ocasions), pot arribar a esborrar el fet que no és un cas aïllat, sinó que és una de les formes -de les més cruentes- en què opera el racisme institucional. Per tant, n'exigim un ús responsable i informatiu.

Finalment, expressem la nostra solidaritat amb la comunitat afrodescendent, negra, migrada i racialitzada, amb la plena consciència que cap persona és il·legal.

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa