Escoltar altres vides i altres experiències és fonamental per al desenvolupament social i emocional

31/01/2019

Vaig decidir començar una activitat de voluntariat perquè mai ho havia fet i perquè tenia la necessitat de compartir. Vaig arribar a la Fundació Bayt al-Thaqafa recomanada per un amic. Sincerament, no sabia molt bé què esperar. No m'imaginava en què podria col·laborar ni quines habilitats podria jo oferir. De seguida em vaig sentir acollida, i se'm van oferir totes les facilitats per poder ajustar el meu horari a les alternatives de voluntariat que hi havia.

Em van proposar fer una parella lingüística amb una noia sol·licitant de protecció internacional, de més o menys la meva edat, que necessitava practicar el seu castellà. Des del principi la idea em va encaixar a la perfecció. Aprendre la llengua de la societat d'acollida és bàsic per poder establir relacions amb les persones i l'entorn, per accedir a formació, ampliar les oportunitats laborals, conèixer els drets i deures ..., en definitiva, perquè el projecte migratori d'una persona tingui èxit. A Bayt al-Thaqafa ofereixen classes d'alfabetització, de castellà, acompanyaments lingüístics o preparació per a l'examen per obtenir la nacionalitat, entre d'altres formacions.

Vaig connectar amb la meva parella lingüística des del primer dia que vam quedar. Em vaig trobar davant d'una persona amable, transparent, afectuosa i amb moltes ganes d'aprendre! Vam començar trobant-nos un cop per setmana a la Fundació i després, en un bar de plaça Universitat. A mesura que anàvem practicant, anava millorant i agafant més confiança en si mateixa. Ara està molt més solta amb l'idioma, es desenvolupa sola perfectament. Es veu i se sent més independent i segura. Es veu contenta i amb el control de la seva vida. Al temps d'haver iniciat les nostres reunions setmanals, va trobar una feina. Segurament, el fet de conèixer l'idioma sumat al seu esforç i actitud va contribuir a millorar les seves oportunitats laborals.

Més que ajudar-la sento que hem evolucionat juntes

El que més m'ha sorprès d'aquesta experiència és que, potser de manera egoista, buscava satisfer una necessitat meva. Finalment es va traduir en un veritable intercanvi. Més que ajudar-la sento que hem evolucionat juntes. La persona a la qual suposadament havia d'ensenyar jo alguna cosa, en aquest cas la llengua, em va acabar transmetent molt. Cada vegada que ens reuníem jo aprenia alguna cosa, de la vida, de la manera d'enfrontar l'adversitat, valor, força, coratge, ... He descobert una nova cultura i uns nous costums.

Constantment ens relacionem amb més gent d'altres països, religions, ètnies, etc. És important que integrem aquesta diversitat en el nostre dia a dia i en les futures generacions, per eliminar d'una vegada el racisme, classisme i desigualtats a què estem acostumats. Per a mi Bayt és una gran finestra, un lloc de trobada entre la gent a la que acullen i els que ens acostem per col·laborar en algun projecte.

Escoltar altres vides, altres experiències, altres costums és fonamental per al desenvolupament social i emocional. Obrir la nostra ment i sobretot el nostre cor. Conèixer i integrar altres cultures ens ajuda a evolucionar i a conèixer-nos a nosaltres mateixos.

Paulina Rebolledo, voluntària

Bayt al-Thaqafa gestiona el Programa d'acollida a persones sol·licitants de internacional com a membre de la federació Red Acoge. El projecte està finançat per la Dirección General de Integración y Atención Humanitaria, el Fondo Social Europeo i el Fondo de Asilo, Migración e Integración.

En Bayt al-Thaqafa comptem en el nostre equip amb més de 100 persones voluntàries que fan possible que puguem desenvolupar els nostres projectes i, sobretot, ens donen suport en la nostra missió d'acollir, dignificar i defensar els drets de tota persona que arriba en la recerca de noves oportunitats.

Anima't i acosta't a l'altre! T'oferim col·laborar amb la transformació social i conèixer a altres persones amb cultures i realitats diverses.

També hi ha altres maneres de col·laborar! Si ho prefereixes pots fer un donatiu o ser col·laborador regular. Recorda que pots desgravar fins a un 75% del que donis.

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa