Els drets humans, per sobre de qualsevol ideologia

27/02/2019

Els alarmants pactes assolits recentment per alguns partits polítics i les propostes discriminatòries de determinades formacions ens porten a reivindicar els drets humans com a no negociables i per sobre de qualsevol ideologia.

El passat 10 de desembre, l'Estat espanyol va signar el Pacte Mundial per a una Migració Segura, Ordenada i Regular que suposa un abordatge internacional de les polítiques migratòries ancorat en el dret internacional dels drets humans. No obstant això, per a la formació del govern a Andalusia el Partit Popular i Vox van adoptar compromisos que van en termes del tot contraris als del Pacte Mundial:

  • Evitar decisions que puguin afavorir un "efecte crida" i combatre les màfies que trafiquen amb persones.
  • Donar suport material, humana i documentalment a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat que tenen encomanada la protecció de les fronteres, garantint una immigració ordenada, legal, respectuosa amb la nostra cultura occidental, vinculada sempre al mercat laboral.

Davant d'aquests fets i tenint en compte que s'acosten unes eleccions a les quals concorreran formacions amb propostes que criminalitzen a les persones migrants, van en contra de la inclusió social, vulneren drets tan bàsics com el dret a la vida, a l'accés a la salut o a la dignitat, ens sumem al posicionament de Red Acoge, federació de la qual formem part:

  • Recordem que la migració és intrínseca a l'ésser humà. Ha estat i és una realitat que no es pot ni s'ha de frenar. Les persones són expulsades dels seus països per la pobresa, la violència, la discriminació i la mala governança. Així doncs, no hi ha un efecte crida. Quan unes rutes són bloquejades, les persones en busquen d’altres, independentment del perill que suposi per a les seves vides. La imposició de limitacions a la migració és part del problema, no de la solució.
  • Com hem repetit en nombroses ocasions, les polítiques de dissuasió, externalització, militarització i enfortiment de la seguretat del control de fronteres causen milers de morts i suposen una greu vulneració del dret a la vida de les persones migrants. El concepte de "protecció de fronteres" criminalitza, en si mateix, a les persones, doncs es prejutja la necessitat d'establir mesures concretes de defensa per evitar el suposat "dany" causat per les persones migrants.
  • Quant al terme "legal", hi ha un rebuig internacional al qualificatiu "il·legal" per referir-se a una persona en situació irregular perquè aquest terme estimula l'estigmatització i fins i tot la criminalització.
  • En relació amb el plantejament de garantir una immigració respectuosa amb la nostra cultura occidental, recalquem que l'obligació dels poders públics és garantir una migració respectuosa amb els drets humans, sense cap discriminació, independentment de la seva cultura.

La vinculació de la migració "sempre" al mercat laboral suposa una mercantilització de les persones i una restricció a l'important paper que les persones migrants juguen com a impulsores i facilitadores del desenvolupament humà. La seva integració social en els països d'acollida té un efecte positiu en el conjunt de la societat.

Fomentar la diversitat com un valor social

Les polítiques en matèria de migració i de gestió de la diversitat s'han de basar en la defensa dels drets humans i han de fomentar la interculturalitat. Si ens fixem en la intervenció que va realitzar l'Oficina d'Afers Religiosos de l'Ajuntament de Barcelona en el procés d'obertura d'un oratori a Nou Barris trobarem interessants elements de reflexió per a la incorporació de les diferents cultures i creences religioses en l'espai públic.

L'actuació es va emmarcar en una política àmplia de defensa dels drets fonamentals, més enllà de l'abordatge del cas concret. Es va tenir en compte a tots els agents i entitats implicats i es va treballar per acostar postures i acabar amb pors i prejudicis. Per la seva banda, algunes entitats locals van organitzar actes i van publicar manifestos per reivindicar la diversitat com un valor del barri.

És un deure de totes les administracions desenvolupar polítiques que promocionin la interculturalitat, ja que la diversitat és un valor social al qual la ciutadania no ens podem permetre renunciar.

¿Nos ayudas a difundir nuestro trabajo?

Comparteix

Suscríbete al boletín

¿Quieres conocer toda la actividad de la entidad?  Haz clic aquí y forma parte de la comunidad de Bayt al-Thaqafa